CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Mar 21, 2011

UncleB's Post : Aku, Cuti dan Gaji..

Hanya ada dua benda saja yang biasanya akan memotivasikan kami(kadet) untuk terus stay dalam not-so-military-life ni. 1st, benda yang sentiasa akan muncul setiap bulan dan dianggap sebagai satu hak bagi kami iaitu GAJI!! Haa.. pantang je hujung bulan, depa ni mula la laju bukak website maybank2u berbanding pada waktu biasa yang selalunya depa akan bukak facebook. Bila nampak angka yang baru muncul dalam website tu, depa mula la start pikiaq macam mana nak habeskan duit-duit tu, aih.. kadet2..


Even guwa bukan la kadet, tapi guwa tetap kaya, hahaha



Guwa ingat lagi masa 1st tyme guwa dan geng2 dapat gaji masa tahun asas dulu. Tak silap guwa, kami dapat tunggakan 3bulan sebanyak rm3200++ lepas tolak dengan mess bill+ASB segala bagainya lagi.. Pergh.. memang tahun tu kami celebrate raya puasa kaw-kaw mengalahkan kakitangan awam yang lain. 

Add caption


Bonda guwa pon turut sama happy sebab dia sendiri pon dapat merasai penangan ‘rezeki’ yang guwa nikmati time tu. tyme anak laki dia bagi duit raya not biru 10 keping kat dia, berkaca jugak mata bonda menyambut sampul duit raya dari guwa, kembang jugak la lubang idung ni seinci dua, hehehe... Tapi, dan-dan pulak tyme tu dia demand nak benda-benda lain nanti guwa dah start keje ni. Nak rantai mas la, nak gi naik gunung kinabalu la(yang ni sangat la mustahil bagi sorang pompuan yang dah ber’title’ nenek) dan last sekali guwa silap ‘berjanji’ nak bawak dia pi melancong ke turki sebelum guwa kahwin.. botak gak la kepala ni nak fikir demand dari bonda kesayangan ni. Ada rezeki, ada la tu bonda, doa-doa jer la...


Sekadar Hiasan


2nd thing yang telah berjaya mendapat ranking motivasi dihati kadet, tidak lain tidak bukan adalah CUTI!!! As you know, kadet ni jarang sangat dapat cuti. Kalau nak dibandingkan dengan student universiti luaq, memang contra la hidup kami dengan depa. Paling koman, budak-budak u luaq akan boleh merasai hari tanpa gangguan kelas dan lecture pada waktu hujung minggu. Paling busuk pon, depa ada la waktu untuk keluaq berpoya-poya dengan cik awek masing-masing, jalan-jalan kat mall, pi main futsal dengan member-member lama ataupun menghabiskan fulus dengan membeli mekdi untuk dimakan bersama cikaro-cikaro ibukota. Oh, guwa sangat over!





Tapi, kalau kadet punya life. We’re very appreciate with our holiday even we’ve just got overnight. Saat dapat leave pass yang dah di’sign’, pergh.. macam dah melangkah ke syurga dunia dah guwa rasa. Lebih-lebih lagi kalu tang tu time nak tunggu dapat leave pass raya puasa, memang menitik la ayaq mata lepas dapat keluaq dari kem., Syahdu gila bai.. Ahh. Cakap banyak pon tarak guna. So, meh kita tanya apa kata mereka tentang cuti..


Emy Khas :  Cuti itu best. Boleh pi cuci mata..

Zorro : Cuti itu keletihan yang menggembirakan. Cukup best bila aku bangun lambat, makan bila-bila masa ja, time makan boleh pakai seluaq pendek, tak perlu beratur untuk amek makanan. Tapi, yang paling best, risiko untuk kena taji(military learning process) takdak!

Rambo : Xtau aku nak cakap apa. Tapi time cuti aku dapat jumpa family! Cuti itu jugak dapat mengeringkan poket.

Gestapo : Cuti itu xdak papa. Aku askar!

Mario Ozawa : Cuti? Apa tu? Aku hari-hari cuti, hahaha!!!

Kayzpeeer : Aku ngantuk la uncleB.. No komen.. (aku tanya dia masa dia tengah mamai..)

Depend la atas pendapat depa sendiri. Sebab masing-masing ada aktiviti masing-masing masa cuti depa. Ada yang well prepared dan dah plan baik-baik, maka syok la cuti depa.. tapi kalu orang yang tak pernah amek tahu pasal cuti ni, alamatnya memang aktiviti weekend depa kat pekan sungai besi, Bandar Tasik Selatan, dan area-area yang berdekatan je. Dan guwa adalah insan golongan tersebut.. Aih... (-_-“) Selalu sangat guwa tahu pasal cuti ni last-last minute. Arahan cuti adalah kena tinggalkan  Alih-alih je, junior platun dah antar leave pass kat bilik guwa. Mula la kita kelam kabut nak baush baju la, simpan bilik la, nak packing baju-baju civillian segala bagai dalam beg dan last sekali, buat pentadbiran meninggalkan kem, leceh bai buat benda alah tu semua lebih-lebih lagi time ang pa tak predict akan dapat cuti. Pihak atasan just tahu, bila tiba masa, semua kadet kena berbaris kat dataran sebelum kami semua dilepaskan.. so, that is military life is all about..





Tapi, semua ni sebenarnya ada jugak bagi pengajaran/pembelajaran kat kami semua. Bukan depa saja-saja je nak bagi last minute order kat kami, tapi dengan kaedah ‘lat minute order’ la kami akan hadapi bila kami masuk unit nanti. Cuba ang pa pikiaq jika kat malaysia ni diisytihar darurat satu hari nanti, banyak benda yang unpredictable akan berlaku lebih-lebih lagi bila ang pa kena posting kat red zone. Anak buah ang injured la, tiba-tiba ahli platun ang ilang la, musuh masuk camp site la... macam-macam lagi benda yang depa nak ajar kadet-kadet semua macam mana depa akan handle situasi tu lebih-lebih lagi bila waktu darurat dan perang. 

band of brothers..


p/s : La ni bz dengan FYP la bro, sorry lama tak apdet...


1 orang buat ketupat:

echa chot

sushnye jd askar..life trbatas..mcm mne la korg blh tahan ek..chaiyok2 =)

Post a Comment