CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Oct 19, 2010

Zorro's entry: Integrity Is All About

when someone question your integrity, you are no longer fit to be an military officer.....pergh,skali aku dgr ayat ni, tertusuk jauh ke dalam benak hati aku..bagai ditusuk sembilu bisa,pedih...argh.. kata-kata ini diucapkan oleh lecturer aku yang merupakan very senior officer in military.

Ni bukan lecturer aku


skarang ni aku nak cite pasal integrity...
ok..what is integrity is all about..
pernah x sepanjang korang idop, korang xmenipo?...
ok..soklan tu nampaknye susa sangat..cube yang ni plak..sepanjang idop korang, pernah x korang berlaku jujur walaupun kejujuran itu pahit dan pedih sangat kalau korang luahkan?..macam contoh, korang beli nasi lemak ayam dara kat pasar malam..hargenye RM4.00...  korang bagi sekeping RM5.. tapi  peniaga tu bagi balik baki RM46.00.. sebab peniaga dara tu ingat korang bagi RM50.00.. kalau korang bagi balik and then cakap die salah bagi baki,memang korang dalam golongan yang agak jujur..



tapi cuba yang nie plak...
situasi yang same..tapi yang berbezanya, time die bagi baki tu korang men amik jer...then bile sampai jer rumah korang check balik baru korang sedar yang ayam dara punyer bos tersalah bagi baki..  ha,sape yang akan pegi balik kat kedai tu then cakap yang empunyer nasi lemak tu terbagi duet lebeh,sila angkat tangan...ha,just peniaga-peniaga di pasar malam je yang angkat..

normally korang akan bercakap dalam hati korang mengikot contoh berikut:

1)"alhamdulillah,rezki aku la malam nie"
2)"hurm..confirm tokey tu da balik..aku bagi len kali je la" (padahal lepas 3 kali jumaat belom tentu korang bagi)
3)"ala...jaoh plak kedai tadi, malas la"
4)or paling worst.."bengong punyer tokey, aku bagi RM5 bagi balik banyak ni..sape suro ko bangang math,padan muke ko"..

ha...mane pergi nilai intergrity or kejujuran dalam diri korang...(aku xmasok)
bende ni da jadi kebiasaan kalau korang da slalu wat..nampak simple dan remeh temeh..
tapi pernah x korang pikir duet tu adalah haram? siap belanje member lagi..kan melibatkan dosa beramai-ramai..

let say kalau...
peniga tu  x cukup lagi RM46.00 untuk beli ubat anaknya yang sedang sakit?
peniaga tersebut runsing sampai sakit kepala memikirkan mane perginye duit tersebut..

nilainye mungkin bagi sesetengah orang xtinggi...tapi bagi orang yang sangat memerlukan macam mane plak kan..

ok...aku da menyimpang terlalu jauh sebenarnye..
oleh sebab seorang dewasa memerlukan masa sekurang-kurangnye 5 jam untuk tido,so aku terpakse mengakhiri nukilan aku nie sebab esok rutin yang sama akan aku lalui..
kang kalau ngantok kat kelas esok ape aku nak jawab?..sebab wat crite dalam blog?.. xde nyer...
"sebab wat assignment maam"..kan menipo tu..tapi nak wat camne kan?..nak hidop kene pandai-pandai;)



p/s : If you can take care of your integrity, so you can lead battalions of Warriors!!

2 orang buat ketupat:

Sha'atul Adawiah

hbt!contoh yang amat2 baik..hahaha..

"tertusuk jauh ke dalam benak hati aku..bagai ditusuk sembilu bisa,pedih...argh.. " <<<< mmg xleyh blah..hahahah =)

Double-Eleven

zorro:haha..tq:)

Post a Comment